Tips til meditation

Meditation er samtidig afspænding af krop og sind – som i modsætning til søvn kan foretages i vågen opmærksom tilstand. Det gør meditation så praktisk at kunne i hverdagen.

Alle kan have glæde af at meditere – uanset om vi kalder det meditation, afspænding af krop og sind, mentaltræning eller andet, da det lærer os, at slappe på en god og vigtig måde, som samtidig giver os en opladning, hvad de fleste nok kan bruge af og til.

Gør gerne op med dig selv hvorfor du egentlig ønsker at meditere – er det for afslapning og afspænding  alene… Er det for at træne din mentale klarhed, forkus og opmærksomhed? Er det for udvikling af spirituel bevidsthed?  Er det for altid at din helt egen “time out” med dig? Er det for at forebygge stress?  Mulighederne er mange. Vores erfaring er, at det gør det lettere at have et formål – et WHY, der holder dig på sporet når andre aktiviteter lokker med at droppe meditationen i hverdagen. En meditationsmentor støtter dig i at træne netop den form for mediation der passer bedst til dit personlige WHY. Se mere her.

PRØV DET…

Hvis du vil prøve at meditere, så sæt tid af til det. Max 20 minutter i starten – aldrig længere og gerne noget kortere i starten hvor det kan være udfordrende at holde koncentrationen. Prøv dig frem. Måske 3 minutter er rigeligt i starten. Meditation skal ikke være en pine, så start kort. Få minutters afspænding er langt bedre end ingen. Varigheden kan altid forlænges – det kommer som alt andet med øvelsen.

Nogle synes meditation er svært – men er alt nyt ikke det? Meditation er i starten meget nyt for de fleste, da det er så anderledes en måde at “være” med sig selv på end vi elles er i hverdagen, hvor vi konstant er “på” og i gang med noget. Når vi mediterer er vi også i gang med “noget”, blot på en anden måde end vi plejer. Accepter derfor at meditation som alt andet er noget, der skal trænes og at det også her gælder, at øvelse gør mester. Forsøger du at bilde dig selv ind, at du ikke kan meditere, er det selvfølgelig op til dig selv. Snyd blot ikke dig selv for noget, som resten af livet kunne blive dig meget nyttigt – vend derfor gerne tilbage til at forsøge senere. Der er en tid for alting!

3 korte – men vigtige råd:

  • Start med at afsætte kort tid, så  du kan blive i øvelsen i den tid du på forhånd sætter dig for – uanset om det er 2 eller 20 min.
  • Sæt gerne alarmen på din telefon, ægge-ur eller andet, så du ved, hvornår tiden er gået –  ikke skal sidde og holde øje med det
  •  Husk også, at afsætte et par minutter udover den tid øvelsen varer til lige, at sidde et par minutter bagefter, strække kroppen og komme helt til dig selv.

 

Og – så lige et bonusråd som sandsynligvis er overflødigt – men alligevel…:
Vælg et sted med ro omkring dig – dvs. også med telefonen på lydløs for opkald og beskeder i de minutter øvelsen varer…

Så er du klar!


Gør sådan:

• Sæt dig på en stol, pude på gulvet eller andet.
Du behøver ikke at kunne sidde i lotus stilling… Den hjælper til at “samle” dig om det du er i gang med.
Vigtigere er det, blot at sidde med ret ryg, hænderne i skødet og håndfladerne opad og fødderne i gulvet, hvis du sidder på en stol.
Du anbefales at lukke øjnene i starten -senere kan evt. du lære at meditere med åbne øjne.
Sid lidt og find dig til rette i en behagelig stilling.

Tag nogle dybe indåndinger,
Træk vejret helt ned i maven.
Prøv at holde det i maven, så længe du kan og lav så en lang udånding. Sæt gerne lyd på hvis du har lyst. Gentag det nogle gange.

Tænk gerne, at du giver kroppen en masse ny ilt og energi,  hver gang du ånder ind, og at du når du puster ud, sender alle spændinger og træthed ud af kroppen.

• Læg mærke til, hvordan du ellers har det lige nu
Er der mest uro, ro, bevægelse eller stilhed i dit indre? Bare læg mærke til det – alt er ok!

Spænder du i kroppen? Så spænd af med nogle flere dybe udåndinger. Læg mærke til, hvordan hele kroppen slapper mere af for hver gang.

• Når der kommer tanker…
Og det gør der, uanset hvor mange år du mediterer!
Bare tænk: ” Hmmm… en tanke…” hver gang du kommer til, at tænke på noget andet. Lad tanken flyve videre – som en sky på himlen – eller som et tog du ikke stiger på.
Koncentrer dig  blot igen om dit åndedrag. Helt ned i maven igen…

• Brug et par minutter på, at komme tilbage igen, når din tid er gået

Massér dine øjne, tag nogle dybe vejrtrækninger og stræk din krop godt. Så er du igen klar til verden der venter, nu med ny energi!
Nu kan du meditere! Dette er i sig selv meditation ! Kan du det i blot et par minutter, så kan du også meditere.

Vil du lære, at meditere i længere tid, kan du også lære det. og der er selvfølgelig meget andet , du kan lære for at få mest muligt ud af din meditation set i lyset af dit personlige WHY.

Du kan øve videre selv, meditere i en gruppe eller lære flere teknikker til at gøre din hverdags meditation både nem, behagelig og udbytterig. En meditationsmentor lærer dig det på den måde, der passer bedst for dig, og hjælper dig til at gøre det nemt at meditere i din hverdag. Se mere om meditationstræning her.


Variation

Vil du øve lidt videre for dig, selv er her lige et tip mere.

Her skal du sætte lidt mere tid af – f.eks. 10 minutter til start. Du kan herefter gradvist over tid forlænge øvelsen op til til 20 minutter eller mere, efterhånden som du opnår mere træning. Men tag det i små step så du ikke kommer til at finde øvelsen for pinagtig lang. Juster gang for gang alt efter hvor lang tid, du ønsker at sætte af.

• Send opmærksomhed ud i hele din krop

Når du er kommet i en god afslappet tilstand efter et par dybe vejrtrækninger kan du begynde at mærke dine kropsdele – punkt for punkt. Start fra tæerne og opefter og mærk efter, hvordan det føles i fødder, ben, mave, brystkasse, arme, hænder, skuldre og så videre.

Husk altid at vende tilbage til vejrtrækningen, hvis du bliver distraheret undervejs.

Tag dig tid til at mærke fornemmelsen og afslapningen i hver kropadel undervejs. Nå så langt du kan på en behagelig måde inden for den tid du har afsat. Blot nyd turen, så længe den varer.

Føler du at du har tid til overs, fokuserer du blot på vejrtrækningen igen, og lader tankerne komme og flyve videre.

Slut igen  af med nogle minutters stræk og dybe vejrtrækninger.

Se mere om hvad en meditationsmentor kan lære dig her.