Tag-arkiv: Arbejdsglæde

Trivsels-tiltag i organisationer

Medarbejdere og ledere har løbende behov for, at understøtte arbejdsglæde, performance, work/life balance i dagligdagen med henblik på at sikre positiviteten, kreativiteten, sundheden og den generelle trivsel samt forbyggebygge sygefravær. I mange moderne virksomheder gives medarbejderne derfor allerede tilbud om tiltag der kan understøtte trivslen i hverdagen.

Den tankegang kan vi kun slutte op om! Vi ved blot også, at der som alternativ til de hyppigt anvendte tilbud om massage, fysioterapi eller andre ordninger på arbejdspladsen findes alternativer, der lige så vel og i et bredere perspektiv bidrager til en bedre hverdag for medarbejdere i form af bl.a.:

  • fysisk velvære
  • stabilt energiniveau
  • styrket immunforsvar
  • personlig effektivitet og overskud
  • øget adgang til kreativitet og  innovationsevner

Tilsammen faktorer, som positivt medvirker til, at fremme flow og balance i mange menneskers tilværelse med store fordele-  også set fra et organisatorisk perspektiv hvor øget medarbejdertilfredshed og reduceret sygefravær ofte er velkomment.

FLOW & BALANCE anbefaler og tilbyder et udvalg af trivselstiltag – læs gerne mere specifikt om de enkelte metoder effekter:


Samtlige metoder er afprøvede som effektfulde i organisatorisk sammenhæng, skønt nogle er bedre kendte end andre. For uddybelse omkring coaching og mindfulness henvises til specifik omtale af de to former for tiltag i organisatorisk kontekst – se gerne mere her.

For så vidt angår de øvrige tiltag healing samt Access Bars, er vi ganske bevidst om, at disse kan forekomme alternative i relation til hverdagen i et moderne arbejdsliv  – forståeligt nok da vi oftest er ganske materialistiske og fysisk orienterede i hverdagen. Det anbefales derfor, at lade effekten tale for sig selv. Metoderne er tilgængelige for alle, og forudsætter hverken bestemte overbevisninger eller specifikke forventninger til effekten.

Altenativt eller ej… Som trivselstiltag i organisationer har f.eks. healing sin tydelige berettigelse, idet healing understøtter både medarbejdere og ledere i, at holde en sund balance i hverdagen – både i forhold til personligt energiniveau, fysisk og mental sundhed m.v.. og i forhold til at påvirke den generelle atmosfære på arbejdspladsen. Jævnlige healingssessioner i hverdagen kan puste overraskende god energi ind i en travl organisation. 

I grunden er der ikke tale om noget nyt, for så vidt angår healing, som er beskrevet, udviklet og anvendt gennem tusinder af år side om side med mere konventionel behandling. I dag anerkender dele af videnskaben endda effekten af healing, hvilket løbende underbygges af moderne forskning. Læs gerne mere om healing eller tag kontakt for yderligere info.

Access Bars metoden er derimod af nyere dato og anerkendt som metode i 1990, men dog allerede udbredt til over 40 lande verden over og desuden godkendt af ”The National Certification Board for Therapeutic Massage and Bodywork” i USA. Access Bars virker på det mentale felt hos mennesker, og muliggør frigørelse af en lang række mentale konstruktioner, der i hverdagen er bestemmende og i mange tilfælde hæmmende for vores tilgang til både nye og vante opgaver, da vi ofte agerer ud fra gamle vaner og mønstre fremfor ud fra den foreliggende situations egentlige muligheder. Access Bars fremmer således den personlige evne for problemløsning, perspektivering, kreativitet, innovation, relationsskabelse, selvledelse m.v. Læs gerne mere om Access Bars eller tag kontakt for yderligere info.  

Begge disse metoder virker energetisk og bidrager på hver sin måde til forløsning af blokeringer på såvel det fysiske som det psykiske plan. De skaber begge øjeblikkelig mental ro og fysisk afspænding og giver lige som massage en behagelig og afslappende stund for modtageren, der her ligger fuldt påklædt på en briks. Disse metoder opleves ofte som mindre fysiske end f.eks. massage, hvilket særligt tiltaler nogle mennesker. Udover at skabe velvære i situationen medvirker de til, at styrke den enkeltes energibalance hvilket influerer på såvel personen der modtager som på dennes omgivelser.

Energiblokeringer er helt almindelige og dagligdags. Som moderne travle mennesker har vi dem allesammen. Vi vænner os blot oftest til dem, skønt de hverken er befordrende for vores fysiske eller mentale trivsel, men derimod tapper os for energi, og skaber  fysiske og mentale spændinger, både hos os selv og omkring os. Der er intet overnaturligt i dette – blot tale om udtryk for den fysiske og mentale stress, vi påvirkes af i dagligdagen og som gradvist kan overbelaste krop og sind over tid, når der ikke løsnes op. Denne belastning kan være svær, at give slip på ved egen hjælp, skønt vi logisk set ved, at det vil være det klogeste og sundeste for os.  Derfor oplever mange også følelsen af, at “hænge fast” i noget… Eller at være i “underskud af energi”…  Faktisk beskriver disse almindelige udtryk netop, hvad disse metoder opløser og genopbygger hos os. Mange er blot ubevidste om det i hverdagen, fordi her er tale om noget, som ikke er rent fysisk.

Disse trivsels-tiltag styrker den vigtige energibalance, som influerer både på vores trivsel og funktionsdygtighed. Vi tænker sjældent særligt over vigtigheden i balance, da den er først bliver tydelig ved sit fravær, ved mærkbare ubalancer som stress eller sygdom. Da påvirkes nemlig både vores fysiske og mentale trivsel som udslag af overbelastning.  Vi har derfor alle behov for jævnlig afbalancering, hvilket disse metoder bevirker – til gavn på såvel det personlige som organisatoriske plan.  


Læs gerne mere om de enkelte former for Trivsels-tiltag i organisationer:

De samtale og trænings-baserede:

Coaching

Mindfulness-træning

samt de energi-baserede:

Healing  

Accesss Bars  

 

Alle tiltag tilpasses konkrete behov og ønsker – hvorfor der gerne udarbejdes uforpligtende oplæg til samarbejde. 


Kontakt
os gerne for en drøftelse af tiltag til styrkelse af trivslen, sikring af funktionsdygtigheden, nedbringelse af sygefravær m.v. som kan bidrage positivt til hverdagen såvel personligt som organisatorisk.

 

 

 

 

Business coaching /coaching i organisationer

Business coaching / coaching i organisationer tager som udgangspunkt afsæt i relationen til et konkret emne med henblik på, at skabe øget reflektion, perspektiv og ideer til strategi og aktiv handling i forlængelse af sessionen. 

Grundtanken i coaching er, at du eller dine medarbejdere selv kender løsningen på jeres udfordringer – men blot ikke er bevidste om det eller mangler det fornødne overblik eller klarhed til at træffe beslutninger eller agere.

Kernen i coaching er, at der gennem en anerkendende, lyttende og spørgende tilgang fra coachens side sættes gang i en reflektionsproces, som gør den coachede i stand til, at opdage og udvælge løsningsmuligheder og agere ud fra dem. Coachens opgave er altså ikke som sådan, at rådgive eller komme med løsningsforslag, men at facilitere til at fremme udvikling, læring og evnen for, at træffe beslutninger og handle på egen hånd for medarbejdere og ledere på alle niveauer.

 FLOW &  BALANCE tager ved Business coaching / organisatorisk coaching overvejende afsæt i metoder baseret på et systemisk grundlag, der arbejder udefra og ind ved, at skabe perspektivering og se på helheden som personen skal fungere i. F.eks. med reflektion over spørgsmålet: Hvordan påvirker jeg min måde at være på i relation til omgivelserne / de aktuelle udfordringer, de krav og forventninger jeg møder osv.?

Dette nævnes fordi, coaching ikke bare er coaching, men dækker over mange forskellige tilgange, hvoraf nogle i højere grad end andre  tager et mere personligt orienteret afsæt og dermed egner sig særligt godt til life-coaching, mens andre kan synes mere ideelle for coaching i en organisatorisk kontekst. Hver tilgang har sine styrker og bør anvendes situationsbestemt. Vær derfor selektiv i valget af coach!

Du får sammen med FLOW & BALANCE fordelen af den frihed, der ligger i som coach på professionel vis, at have mulighed for at anvende flere tilgange og kunne vælge den, der netop synes mest optimal i situationen. Vort samarbejde baseres derfor på nøje afstemning af behov og ønsker – fordi mennesker, organisationer og situationer er forskellige. 

Kontakt os gerne for en indledende uforpligtende dialog her.

Hvem er business coaching / organisatorisk coaching for?

Nye såvel som erfarne medarbejdere og ledere på alle organisatorisk niveauer, samt for virksomheder af en hver størrelse benytter sig af coaching i hverdagen.

Hver coaching session tager sit udgangspunkt i nuet med dets aktuelle situationer og overvejelser. Man behøver ikke have problemer eller være kørt fast for, at have gavn af coaching. Fokus kan lige så vel omhandle næste udviklings-step i en given sammenhæng, overvejelser om ekspansion, optimering, strategi m.v..

Hos FLOW & BALANCE er vi rustet til mødet med mennesker med vidt forskellige funktioner og baggrund med erfaring for, at begå os bredt organisatorisk og i samarbejder på tværs af brancher. Men den væsentligste kompetence ligger dog i evnen for, altid at møde andre mennesker med nærvær, oprigtigt engagement og et reelt ønske om, at imødekomme det, der aktuelt er vigtigt og kan bidrage til bedre trivsel i hverdagen.

Hvornår er business coaching / organisatorisk coaching ideelt?

Coaching kan berøre et bredt udvalg af temaer. Blot som eksempler kan nævnes nogle få oplagte, som med stor gavn kan supporteres via coaching:

  • Stresshåndtering (læs mere specifikt her)
  • Work-life balance – en konstant udfordring for mange
  • Håndtering af forandringer af enhver art
  • Egen rolle i forhold til performancekrav
  • Udvikling af konkrete kompetencer
  • Kommunikative udfordringer 
  • Konflikthåndtering
  • Leder-rollen – for såvel nye som erfarne ledere
  • Medarbejderhåndtering
  • Strategiske overvejelser
  • Egen rolle i medarbejder- eller ledergruppe-sammenhæng
  • Samarbejdssrelationer – interne såvel som eksterne
  • Karriereudvikling
  • Overvejelser om job-eller funktionsskift
  • Bevidsthed om egne muligheder og begrænsninger med afsæt i jobsituationen.

Mange har i de seneste år mærket hvordan arbejdslivet har været ustabilt, og har måske selv oplevet eller været vidne til andres oplevelse af afmagt, faldende arbejdsglæde, jobtab, stress og livskriser med efterfølgende reflektioner over værdier, kompetencer, job- og karrierevalg. Sådanne processer kan være frustrerende og ganske energikrævende og gøre det udfordrende, at bevare overblikket og holde fokus på rette sted. Ofte påvirker det både performance, stabilitet, glæde og trivsel i dagligdagen, da det oftest er vore følelser og holdninger, der skaber blokeringen for at ændre adfærd, frem for ydre omstændigheder.

Det kan derfor være yderst givende, at have en uvildig professionel sparringspartner, til at understøtte processen. En coach stiller afklarende og forløsende spørgsmål af en anden slags end dem kolleger, ledere, partnere m.fl. typisk stiller. Det udfordrer positivt, skaber ny reflektion, overblik, perspektivering og afklaring, som kan hjælpe til, at tydeliggøre evt. udviklingsområder, karriereveje, jobmål, behov for nye strategier samt ikke mindst bistå i at understøtte den nok så væsentlige work-life-balance, som er et altafgørende aspekt i forhold til at trives og bevare det fornødne engagement som medarbejder eller leder i hverdagen.

 

Hvad får man ud af business coaching / organisatorisk coaching?

Coaching er lige så vel generator for nye ideer som en problemknusnings-facilitet og begge funktioner har deres fulde berettigelse i organisatorisk sammenæng.

Coaching understøtter flowet i forhold til performance med fokus på vigtigheden af samtidig balance i hverdagen ved, at assistere mennesker i hverdagens balanceakt i forhold til målopfyldelse, udfordringer, udviklingsmuligheder m.v..

Selve coachingprocessen åbner gennem 1:1 dialog op for klarhed, overblik og perspektivering i forhold til en situation eller et tema med det formål, at muliggøre den afklaring, konkrete handling eller beslutningstagning, som er relevant eller påkrævet.

Uanset om du står over for, at skulle tegne en organisation eller har behov for, at få din work-life balance til at fungere bedre da du ellers risikerer at miste din energi og handlekraft og måske endda miste miste enten dit job eller din partner, eller du har behov for at forholde dig til truslen om stress, eller står med tilbud om en ny funktion som du overvejer fordele ctr. ulemper ved – eller noget andet, medvirker coaching til at skabe overblik.

Hver coaching-session genererer ny reflektion både under og efter, som aktivt fremmer kreativitet, innovation, effektivitet, arbejdsglæde og meget mere, og dermed bidrager til løsning af problemer, konflikter eller andet samt og åbner for nye perspektiver – både overfor det aktuelt væsentlige og i forhold til helheden.

Du vil opleve, at blive klogere både på dig selv og dine omgivelser, da coaching typisk giver aha-oplevelser og nye input ud af hver session – selv hvor der ikke har været et helt konkret emne på agendaen. Oftest aftales dog et tema ved sessionens start, ligesom individuelle forløb kan tilrettelægges med fokus på behandling af konkrete emner eller temaer.

 

Hvordan foregår business coaching / organisatorisk coaching?

Coachingsessions foregår som 1:1 dialog eller som gruppesessions.

Coachen behøver ikke være ekspert på det pågældende område, da coachens rolle modsat en rådgivers er facilitering af samtalen. I mange tilfælde vil der dog også være elementer af sparring inde over samtalen.

Hvert samarbejde aftales derfor ud fra konkrete aktuelle behov og ønsker.

Mødestedet kan være de rolige afslappede omgivelser hos FLOW & BALANCE eller på et andet aftalt sted, f.eks. i virksomheden eller på en anden lokalitet. Desuden tilbydes coachingsessions over telefon og Skype.

Typisk aftales et forløb over et antal gange med fokus på tema. Alternativt tilbydes en “klippekorts”-aftale, hvor sessions afholdes, når behovet opstår – noget både ledere og øvrige medarbejdere har stor gavn af både i forhold til, at håndtere specifikke situationer når de opstår og til at understøtte en god balance i hverdagen.

Der aftales i fællesskab en tydelig ramme for samarbejdet, nøje afstemt efter såvel organisatoriske som individuelle ønsker og behov.  

Der ydes naturligvis altid fuld fortrolighed. Relevante uddrag af samtaler refereres derfor alene udfra indgåede aftaler om evt. tilbagemelding til leder, hvilket den coachede oplyses om. Her lægges stor vægt på respekt for individet såvel som for privatlivets grænser – coaching skal altid være en god og berigende oplevelse.

Under sessions rettes fokus på den gældende kontekst med et samtidigt øje for helheden. Drøftelse af personlige emner er derfor ikke udelukket – vi forholder blot deres relevans overfor den organisatoriske kontekst, for at sikre, at coachingen kommer til at omhandle det, som er relevant i situationen. Bringes et personligt orienteret emne ind i dialogen, har det erfaringsmæssigt med største sandsynlighed relevans for den enkeltes attitude, performance, overbevisninger m.v. set i en større helhed, der også relaterer til det organisatoriske.

Vi udarbejder gerne uforpligtende forslag til samarbejde omkring sessions eller forløb. Kontakt os for en indledende dialog her.

 

Mindfulness i organisationer

Mindfulness er et begreb som stadig flere organisationer forholder sig til, og tager til sig og med god grund. Arbejdslivet kræver en høj grad af mental klarhed og fokus og netop disse færdigheder kan trænes via mindfulness.

Begebet mindfulness oversættes oftest til opmærksomt nærvær. Helt konkret kan mindfulness beskrives som en færdighed som handler om aktiv åben, neutral observation af alt vi møder i hverdagen. Det kræver træning af de neurale netværk i vores hjerne… På samme måde som fysisk træning styrker muskulaturen, styrkes hjernens kapacitet og fleksibilitet gennem mental træning. Denne træning er nødvendig for at integrere en mindful tilgang i hverdagen. Ingen mystik i det! Mindfulness handler om at træne en bevidsthed, som vi alle sammen har… 

Verden over forskes i effekterne af mindfulness-praksis, og effekterne af mindfulness-træning er veldokumenterede. De påviser bl.a. gavnlige mentale effekter i forhold til f.eks. stress og nervøsitet såvel som konkrete fysiske effekter som forbedret immunforsvar, sænkning af blodtrykket, mindre produktion af stresshormoner m.v..

MIndfulness-træning anvendes derfor til styrkelse af såvel personlig effektivitet som ledelse udfra en betragtning om, at øget koncentration, mental fleksibilitet, mental præcision m.v. gør en forskel i forhold til vores måde at agere på i hverdagen.

Den menneskelige hjerne behøver i tiltagende grad hjælp overfor de mange input vi moderne mennesker bombarderes med fra alle sider. Tag blot det hav af e-mails som er hverdag for mange ledere og medarbejdere foruden den øvrige daglige informationsmængde fra alle sider, som er vokset enormt på blot få årtier, uden at den menneskelige hjerne på nogen måde har haft en chance for at følge med i udviklingen. Vores hjerner er derfor slet ikke gearede til det, vi udsættes for i hverdagen. Det sløver vort fokus, hukommelsen, indlæringsevnen, og medvirker til udvikling af stress og andre ubalancer.

Som modvægt hertil er mindfulnesstræning i stand til at opøve evnen for nærvær med os selv – helt konkret med vore tanker, følelser og åndedræt. Det skaber ro og klarhed indadtil, uanset om vi i hverdagen befinder os midt i orkanens øje. Det kunne ligne et isoleret personligt udviklende anliggende, som ikke har konkret organisatorisk relevans, men er imidlertid langt mere end blot det. Træningen bevirker nemlig samtidig en automatisk afsmittende effekt udadtil, som også øger nærværet overfor andre. Træningen bliver derved både til gavn for os selv og andre, da nærvær er en forudsætning for, at kunne fungere blandt andre mennesker i hverdagen – som leder, kollega, samarbejdspartner og hvad vi iøvrigt forventes, at fungere som henover et helt almindeligt døgn.

Nærvær gør os fokuserede og det har vi stort brug for i den konstante strøm af indput samt gør os indlevende og tilstede i det vi gør sammen med andre mennesker, hvilket er en grundlæggende forudsætning for velfungerende relationer.

På det personlig plan kan træningen desuden forventes at styrke kompetencerne for:

  • mental præcision – bedre problemløsning og tydeligere kommunikation 
  • koncentration – bedre prioritering øget effektivitet affødt af reduceret distraktion 
  • fleksibilitet – bedre evne for omstilling og håndtering og accept af forandringer 
  • mental robusthed – større selvtillid, selvbevidsthed og styrket ansvarlighed

Ledelsesmæssigt medvirker disse kompetencerne desuden til at styrke:

  • mental præcision – tydelig kommmunikation, og klar forventnings-specifikation 
  • koncentration – , styrket fokus, mere effektive møder, øget nærvær i samtaler
  • fleksibilitet – øget diplomati og åbenhed for nye ideer, styrket forandringsevne 
  • mental robusthed – mindre anerkendelsesbehov qua stærk selvtillid og indre ro

Træningen understøtter tillige den nok så vigtige work/life-balance for både ledere og medarbejdere, da øget fokus og nærvær, bedre evne for prioritering m.v. den splittelse, som mange oplever og anfører som en væsentlig kilde til stress og andre ubalancer og som i vidt omfang kan aflæses af sygefraværsstatistikkerne med en lang række negative konsekvenser på såvel personligt som organisatorisk plan.

Mindfulness styrker endvidere vores formåen for, at agere åbne over omstilling og gør os proaktive og bedre til, at agere frem for, blot at reagere pr. autopilot ud fra vore erfaringer. Det muliggør mødet med hverdagens udfordringer og krav på en langt mere åben og direkte måde og baner vej for nærvær, styrket overblik, nye anskuelser, kreativitet og udsyn til nye perspektiver for trivsel, udvikling og vækst.

Et væsentligt grundelement i mindfulnesstræning handler om evnen til, at fokusere og styre vores opmærksomhed – en primære forudsætning for at gennemføre enhver ændring, vi ønsker at foretage i livet, såvel som for, at kunne tage lederskab overfor såvel os selv som overfor andre i en eventuel lederrolle. Og uanset om vi er formelle ledere, er det værd at huske på, at vi under alle omstændigheder påvirker hinanden indbyrdes qua vores adfærd i hverdagen, og derfor alle vil have gavn heraf. 

Mindfulness berører alle aspekter – måden at være med sig selv, sine omgivelser og dermed såvel vores formåen for empati og dermed rummer en både social og etisk dimension. Mindfulness er således ikke blot en metode til behandling af stress eller udvikling af personlig effektivitet med henblik på karrierreudvikling, et supplement til andre væsentlige ledelses-discipliner – det er både og og meget mere… og dermed en tilgang til måden at være både i arbejdslivet, i privatlivet og i verden. 

Flere og flere organisationer byder derfor mindfulness-træning indenfor, bl.a. danske Irma og Carlsberg samt internationale virksomheder som Google, Sony, McKinsey og Carlsberg og mange andre der tilbyder deres ledere og medarbejdere træning i mindfulness. Oftest udfra et sviende behov for, at gøre noget aktivt i indsatsen mod stress og øget sygefravær. De påviste effekter af mindfulnesstræning er omfattende, så der vil kunne anføres mange forskellige gode grunde til integration i relation til den organisatoriske kontekst, for blot at nævne:

  • forbedret fokus og koncentration 
  • bedre forandringsparathed og omstillingsevne 
  • øget adgang til kreativitet og styrkelse af innovation
  • generel forbedring af den samlede fysiske og mentale sundhed
  • mindre stress og andre ubalancer der skaber sygefravær
  • sundere arbejdskloma via færre humørsvingninger og konflikter
  • øget empati og venlighed der styrker omgangstonen og relationsskabelsen
  • øget generel lykke via bedre trivsel og balance i tilværelsen som helhed

Alt dette – og meget mere fra blot én metode, gør mindfulness interessant i bred forstand – herunder også organisatorisk, uanset at der endnu i dele af erhvervslivet mødes mange tolkninger af relevansen af mindfulness. Måske det skyldes, at der fortsat florerer antagelser om, at mindfulness kun er for bløde hippie-typer uden forretningssans – eller omvendt, at mindfulness blot er endnu et koldt værktøj for ledere til, at presse mere produktion ud af medarbejderne. Eller, at mindfulness blot er en smart måde, at overføre personlig udvikling til arbejdspladsen på. Uanset om begrebet prikker til nogle af disse eller evt. andre kritiske overbevisning, anbefales metoden oplevet på nærmere hold for derfra, at afgøre, om implementering af mindfulness i en konkret kontekst kan bidrage til, at generere sund organisatorisk udvikling, trivsel, vækst eller andet værdiskabende.

Omfanget af seriøs forskning inden for området påviser en række aspekter som kan være interessante at forholde sig til og som vi selv har erfaret og gerne informerer  yderligere her. Kontakt os derfor gerne for en indledende dialog her.   

En væsentlig fordel ved mindfulness set fra organisatorisk side er desuden, at den fornødne minimumsindsats for, at skabe effekt faktisk er relativt beskeden opgjort i tid. Dette underbygges af forskning som viser, at blot 12 minutters daglig indsats med afspænding samt mentaltræning med fokustræning og opmærksomhed på distraktioner – gør en markant forskel på stressniveauet, koncentrationsevnen og lykkefølelsen. Denne mentaltræning er et grundlæggende element indenfor mindfulness-tilgangen, og omtales oftest som mindfulness-meditation – som iøvrigt er fuldstændig uafhængig af religiøs eller spirituel tilknytning, skønt det ofte anvendes i tilknytning hertil.

Mindfulness-træning omfatter imidlertid mere end denne form for træning, som dog er et ideelt og i organisatorisk sammenhæng meget tilgængeligt sted at starte. Se mere konkret om meditation i organisationer her og om mindfulness iøvrigt her.

Og er du mere til at lytte anbefales det at lytte til dette program, som netop omhandler mindfulness i erhvervslivet. 

En række af de virksomheder, som forholder sig åbne overfor integration af mindfulness, arbejder i dag skridtet videre mod “mindful organisation” som vejen til bæredygtighed, handlekraft og innovation, med tanke for hvordan organisationer kan gøres mere humane – uden at miste konkurrence- og levedygtigheden. Der er således et væsentligt paradigmeskift i gang flere steder i erhvervslivet – en interessant udvikling, som vi følger nøje og gerne vil i dialog med flere virksomheder om.

Kontakt os gerne, for en uforpligtende indledende dialog om, hvad mindfulness kan bidrage med hos jer, og om under hvilke præmisser mindfulness kan anbefales implementeret. Vi udarbejder gerne uforpligtende oplæg til forløb i mindfulness-træning.