Tag-arkiv: Trivsel

Lykke, lykke lykke…

Har du overvejet hvad lykke betyder for dig?

Hos FLOW & BALANCE sætter vi spot på måden at leve livet på, fordi den skaber vores fysiske og mentale tilstand og danner grundlaget for vore oplevelser og fortællinger om livet – om det at være menneske og om målet af lykke i tilværelsen…

Lykkebegrebet kan forekomme så stort og forkromet – men handler basalt set om hvordan vi er i stand til at møde livet hændelser på godt og ondt.

Begrebet byder da heller ikke blot på én, men flere mulige betydninger, som hver især vil påvirke os forskelligt alt efter hvilken, vi har taget til os… 

Der er de seneste årtier sat øget fokus på begrebet positiv psykologi og forsket en del i lykkebegrebet, og heldigvis viser forskningen, at lykke er tilgængelig for os alle. Vores evne for at føle lykke kan nemlig som så meget andet trænes.

Når det er sagt, placerer det ansvaret for din lykke hos ingen ringere dig selv – og kun dig selv – ikke din partner, dine livsomstændigheder eller noget andet udenfor dig selv, skønt det af og til måske kunne virke mere bekvemt…

Lykke er derfor værd at forholde sig til – for hvem ønsker ikke bare at kunne være mest mulig lykkelig i livet uanset hvordan det leves?

Alligevel har vi mennesker en mærkværdig tendens til, at spænde ben for vores egen lykke – oftest fulgt af stor undren og ærgrelse for os selv.

Den gode nyhed fra lykkeforskningen er heldigvis, at vi som med alt andet kan træne vores formåen for at opleve lykke. Lykke er nemlig slet ikke så forkromet et begreb men derimod inden for rækkevidde for os alle. Det behøver ikke at være svært at invitere mere lykke indenfor i dit liv og dermed øge dine muligheder for at opleve mere flow og bedre balance. i din hverdag. Det handler nemlig om focus!

Det er aldrig for sent, at tage ansvar for din egen lykke – ingen andre kan gøre det for dig. Men for at kunne det, må du forholde dig til, hvad lykke egentlig betyder for dig!

Kontakt os allerede i dag for at høre mere om, hvordan du kan øge dit lykkeniveau!


Her kan du finde lidt inspiration i form af 3 bud på betydningen af begrebet lykke – som måske kan inspirere dig til, at forholde dig nærmere til hvad lykke betyder for dig:

 1. I én betydning opleves lykke som relateret til såkaldt positive følelser som velbehag, glæde eller tilfredshed – følelser vi alle gerne vil have flest mulig af.

  Vi søger nydelse og tilfredsstillelse via aktiviteter og oplevelser – alene eller sammen med andre i alt vi gør og dømmer vore oplevelser og indre tilstande som gode eller mindre gode baseret på de følelser de skaber. Men – følelser er flygtige, og baserer sig ofte på gamle mønstre, der bringer os i kontakt med specifikke indre tilstande. Det får os til at forsøge at undgå hvad der skaber ubehag og opnå hvad der skaber velbehag hvilket let leder til en endeløs søgen efter noget, vi alligevel ikke kan fastholde… og vi risikerer da nemt, at blive fanget af et følelsesmæssigt pendul, der kaster os frem og tilbage mellem glæde/tristhed, velbehag /ubehag osv.. I yderste konsekvens kan det generere usund stress eller lede til angst, nervøsitet eller depression.

 2. En anden betydning af lykke handler om, i højere grad at inkludere det fulde register af menneskelige følelser som kontrast til den følelsesmæssige pendulfart, hvor man kan føle, at man konstant skal kæmpe for at opnå eller undgå at opleve bestemte følelsesbaserede tilstande. At kunne leve livet fuldt ud med alle facetter, i accept af at livet rummer både behagelige og mindre behagelige oplevelser giver styrket følelsesmæssig stabilitet som kan danne basis for oplevelsen af mening til trods for livets foranderlighed, som vi jo alligevel alle vil møde på forskellig vis.
 3. En tredie definition af lykke handler derfor om meningsfylde som grundlag for, at kunne opleve et rigt og alsidigt liv. Denne betydning vedrører den dybe, vedvarende følelse af, at der er en mening med alt vi oplever – og at livet er en forunderlig læringsproces fra start til slut. At opleve tilværelsen herfra, styrker din tillid – til dig selv og til de processer, der udspiller sig i din tilværelse. Det støtter dig til, at kunne forholde dig åbent til de ting du oplever og de muligheder din tilværelse reelt rummer. Din indsigt og dit udsyn bliver herfra større på samme tid.

  Når vi er åbne og i flow med livet og bevæger os i en retning, som vi oplever som gavnlig eller væsentlig og når vi gør os klart hvad vi står for i livet og vælger, at handle derefter, vil livet opleves rigere, mere alsidigt og meningsfuldt. Det tillader os at opleve øget balance, vitalitet og livsglæde parallelt med de udfordringer som vi naturligvis stadig vil møde på vores vej. Og – hvem vil ikke gerne det? Kunne opleve livet fuldt ud, tage det ind og rumme det sure med det søde???


Uanset hvordan du oplever lykke-begrebet er hver betydning er lige sand og rigtig – måske du har en helt fjerde oplevelse udover ovenstående inspiration.

Vi vil gerne inspirere dig til, at forholde dig nærmere til, hvad der opleves mest sandt for dig – for at du må kunne opleve mest mulig lykke og trivsel med afsæt i livet som det leves nu og her – i hverdagen og med det der aktuelt fylder mest hos dig.

Kontakt os endelig for at høre mere om hvordan vi kan samarbejde.  

 

Vejrtrækning

Vejrtrækning er nøglen til ALT – til iltning af vore celler, til velvære, til smertelindring, til ro, til mere energi, til at modtage, til at give slip, til alt liv…

 

Du trækker konstant vejret, men hvordan??? Som ren overlevelses-vejrtrækning helt oppe i toppen af brystkassen? Eller kommer den jævnligt helt ned i maven?

Prøv lige en gang at trække vejret bevidst, bare for at mærke forskellen:

Træk vejret ind gennem næsen med lukket mund og helt ned i bunden af lungerne. Mærk hvordan din mave løfter sig.
Hold nu vejret blot et par sekunder…
Ånd så helt ud igen.

Kan du fornemme forskellen på overfladisk og dyb vejrtræking?

Dyb vejrtrækning giver til din orientering mere ilt – som er fuldstændig essentiel både for dine organer og din hjerne. Vejrtrækningen er derfor nøglen til dit velbefindende.


Her får du inspiration til vejrtræknings-øvelser, der understøtter din trivsel og balance i hverdagen:

Indledning til alle vejrtrækningsøvelser:

Stå eller sæt dig ned – med ret ryg og nakke, så dit hoved hverken hænger for- eller bagover. Alternativt læg dig fladt på ryggen, hvis du har mulighed for det.

Slap så godt af i dine skuldre og så kan du begynde!


Hverdagsøvelse – til hvor som helst og når som helst

Denne øvelse er god for dit generelle velbefindende, da den giver ekstra ilt. Lav den derfor dagligt og helst flere gange.

Kan laves stående, siddende eller liggende og hvor som helst i din hverdag.

Sæt, stil eller læg dig til rette. 

Træk nu vejret ind gennem næsen med lukket mund – helt ned i bunden af lungerne så maven løfter sig.

Hold vejret et par sekunder her, og ånd så langsomt og roligt ud gennem munden eller næsen, til maven bliver helt flad.

Gentag!

Begynd med nogle få gange og øg så antallet så du gradvist vender dig til at få godt med ilt på denne måde.

Blot 3 af disse vejrtrækninger vil gøre en forskel i din hverdag til en start.


Du får lige et par mere…

Beroligende vejrtrækning
Denne øvelse indvirker på det parasympatiske nervesystem, som skaber afslapning og beroligelse, den er derfor altid god at lave, lige inden du skal sove. 

Da vejrtrækningen er harmoniserende er den meget ideel i stressede situationer, når du mærker nervøsitet eller uro ligesom den virker smertelindrende ved bl.a. hovedpine og migræne.

Gør dig klar som beskrevet tidligere!

Tag en fuld vejrtrækning.

Luk så med en finger for højre næsebor og træk nu igen vejret dybt ind og helt ned i maven – nu blot kun gennem venstre næsebor.

Ånd helt ud igen gennem venstre næsebor. 

Gentag et par gange og mærk efter! Gentag efter behov.


Energiboostende vejrtrækning
Denne øvelse kan du bruge til få mere gang i systemet, når du skal yde, da den “sætter dig op” og gør dig klar til aktion.

Gør dig klar og tag indledende en fuld vejrtrækning.

Luk med en finger for venstre næsebor og træk vejret dybt ind gennem højre næsebor og helt ned i maven.

Ånd helt ud igen gennem højre næsebor.

Gentag et par gange og mærk efter! Gentag efter behov.

 

Balancerende vejrtrækning
Skaber fokusering og hjælper din energi til afbalancering. 

Sæt eller læg dig til rette og tag indledende en fuld vejrtrækning.

Luk så med en finger for venstre næsebor og træk vejret dybt ind gennem højre næsebor og helt ned i maven.

Luk nu højre næsebor og ånd så helt ud gennem venstre næsebor.

Ånd ind gennem venstre næsebor, og træk vejret dybt ind og helt ned i maven (stadig med højre lukket).

Skift og luk nu for venstre næsbor og åbn for højre og ånd helt ud gennem højre næsebor.

Træk næste gang ind gennem højre…. osv.

Gentag nogle gange og mærk efter! Gentag efter behov.

 

Måske øvelserne føles lidt underlige i starten, hvis du ikke er vant til, at lave den slags – men prøv alligevel at gøre forsøget… For dit velbefindendes skyld.

Vi viser dig gerne på vej – kontakt os derfor gerne. Vi har flere gode ideer til at optimere din trivsel øge din energi i hverdagen.

Vejrtrækningsøvelser indgår bl.a. i vores mindfulnesstræning, samt i relation til stresshåndtering.

Vejrtrækning

Vejrtrækning er nøglen til ALT – til iltning af vore celler, til afspænding, til velvære, til smertelindring, til ro, til mere energi, til at modtage, til at give slip, til alt liv…

Du trækker konstant vejret, men hvordan??? Som ren overlevelses-vejrtrækning helt oppe i toppen af brystkassen? Eller kommer den jævnligt helt ned i maven?

Prøv lige en gang at trække vejret bevidst, bare for at mærke forskellen:

 • Træk vejret ind gennem næsen med lukket mund og helt ned i bunden af lungerne. Mærk hvordan din mave løfter sig
 • Hold nu vejret blot et par sekunder… Ånd så helt ud igen. 


Fornemmer du forskellen på overfladisk og dyb vejrtrækning? Dyb vejrtrækning giver til din orientering mere ilt – som er fuldstændig essentiel både for dine organer og din hjerne. Vejrtrækningen er derfor nøglen til dit velbefindende.


Her er et par vejrtræknings-øvelser, der understøtter din trivsel og balance i hverdagen:

Indledning til alle vejrtrækningsøvelser:

Stå eller sæt dig ned – med ret ryg og nakke, så dit hoved hverken hænger for- eller bagover. Alternativt læg dig fladt på ryggen, hvis du har mulighed for det.

Slap så godt af i dine skuldre og så kan du begynde!


Hverdagsøvelse – til hvor som helst og når som helst

Denne øvelse er god for dit generelle velbefindende, da den giver ekstra ilt. Lav den derfor dagligt og helst flere gange.

Kan laves stående, siddende eller liggende og hvor som helst i din hverdag.

 • Sæt, stil eller læg dig til rette
 •  Træk nu vejret ind gennem næsen med lukket mund – helt ned i bunden af lungerne så maven løfter sig
 • Hold vejret et par sekunder her, og ånd så langsomt og roligt ud gennem munden eller næsen, til maven bliver helt flad
 • Gentag!

Start evt. med  få gange og øg så antallet, når du har øvet dig lidt, så du gradvist vender dig til at få godt med ilt på denne måde. Blot 3 af disse vejrtrækninger gør en forskel i din hverdag.


Du får lige et par mere…

Beroligende vejrtrækning
Denne øvelse indvirker på det parasympatiske nervesystem, som skaber afslapning og beroligelse, den er derfor altid god at lave, lige inden du skal sove. 

Da vejrtrækningen er harmoniserende er den også god i stressede situationer, ligesom den virker smertelindrende ved bl.a. hovedpine og migræne. 

 • Gør dig klar!
 • Tag en fuld vejrtrækning
 • Luk med en finger for højre næsebor
 • Træk nu igen vejret dybt ind og helt ned i maven – nu blot kun gennem venstre næsebor
 • Ånd helt ud igen gennem venstre næsebor
 • Gentag et par gange og mærk efter 

Gentag efter behov!

Energiboostende vejrtrækning
Denne øvelse kan du bruge til få mere gang i systemet, når du skal yde, da den “sætter dig op” og gør dig klar til aktion.

 • Gør dig klar og tag indledende en fuld vejrtrækning
 • Luk med en finger for venstre næsebor og træk vejret dybt ind gennem højre næsebor og helt ned i maven
 • Ånd helt ud igen gennem højre næsebor
 • Gentag et par gange og mærk efter

Gentag efter behov!


Fokuserende og balancerende vejrtrækning

Skaber fokusering, samler og afbalancerer din energi. 

 • Sæt eller læg dig til rette og tag indledende en fuld vejrtrækning
 • Luk med en finger for venstre næsebor og træk vejret dybt ind gennem højre næsebor og helt ned i maven
 • Luk nu højre næsebor og ånd så helt ud gennem venstre næsebor
 • Ånd så ind igen gennem venstre næstbor, og træk vejret dybt ind og helt ned i maven (stadig med højre lukket)
 • Skift og luk nu for venstre næsbor og åbn for højre og ånd helt ud gennem højre næsebor
 • Træk næste gang ind gennem højre… osv. 
 • Gentag nogle gange og mærk efter

Gentag efter behov.

Øvelserne kan føles lidt akavede i starten, hvis du ikke er vant til, at lave den slags øvelser…, men prøv alligevel at gøre forsøget – bare for dit velbefindendes skyld.

Vi viser dig selvfølgelig også gerne på vej – kontakt os derfor gerne. Vi har flere gode ideer til bedre trivsel og mere energi til din hverdag, som vi gerne vil dele og lære fra os og vejrtrækningsøvelser indgår bl.a. som en del af vores mindfulnesstræning, samt i relation til stresshåndtering.

5 gode råd til mere energi og trivsel i hverdagen


Ofte skal der mindre til, end man tror… 

Trivsel i hverdagen skal vedligeholdes! Stress, mangel på energi og andre ubalancer indikerer, når noget kan gøres anderledes. FLOW & BALANCE assisterer dig til bedre flow og mere balance i hverdagen – fysik/mentalt, work/life og på andre områder som er vigtig netop for dig. Det handler nemlig om, at vide, ville, og vælge det!

Det kan du alt sammen få hjælp til se her hvordan du kan opnå mere flow og bedre balance i hverdagen.

Som så meget handler bedre energi, balance og trivsel om prioritering og om, at vælge dig selv til… Kunne du afse din trivsel blot en bid af din dyrebare opmærksomhed og en lille smule tid ud af en hel dag? Selv en lille stund kan nemlig gøre en stor forskel.

Der skal alligevel nok blive tilstrækkelig til alt dét og alle de andre – job, familie, måske partner, venner, pligter..,. som også vil have noget af dig og din tid. 

Over tid vil du endda kunne opnå, at få mere energi at give af – uden samtidig at tære unødigt på dine egne ressourcer. Win win for alle!

Her får du gode råd om
5 mindre ting, der kan gøre en større forskel
– let tilgængelige, gratis og SUNDE:

 

#1 Træk vejret

Altså bevidst!

Ofte tager vi vejrtrækningen for givet – den passer jo så fint sig selv.

Men vejrtrækning kan gøre så meget godt for dit velbefindende, når den bruges mere bevidst.

Gør det til en vane, at tage flere daglige gange dybe vejrtrækninger, da det øger blodcirkulationen og straks giver et mærkbart energiboost.

Brug også din vejrtrækning til, at skabe ro. Tag en række dybe rolige vejrtrækninger forud for en præstation, et vigtigt møde eller hvis du oplever, at der er rigeligt pres på, føler nervøsitet eller ængstelse af nogen slags. Det hjælper til, at lade dit system forstå, at alt er ok, og at der ingen grund er til, at fyre op under kroppens nødberedskab her. På denne måde vil du selv kunne skrue ned for produktionen af stresshormoner, som kan udløses af mange ting gennem en almindelig hverdag.

 Se gode råd til din vejrtrækning.


# 2 Stræk kroppen

At strække kroppen skaber velvære generelt, centrering i kroppen og er altid godt for muskulaturen.

Gode vaner som at strække kroppen godt både morgen og aften og gerne flere gange dagen igennem er en super kontrast til det stillesiddende arbejde, som er mange menneskers hverdag.

En fantastisk metode til at få strukket kroppen rigtig godt er yoga som kombinerer vejrtrækning og blid udstrækning hjælper desuden balancen yderligere på vej – da det er velkendt, at yoga øger energien og reducerer påvirkningen fra stress mærkbart.

Få og enkle øvelser kan gøre en stor forskel i din hverdag uden at være meget tidskrævende. Yogaøvelser som f.eks. “De 5 tibetanere” er kendt for deres energigivende effekt, hvis de laves dagligt ligesom andre lettilgængelige øvelser kan gøre meget godt.

Yoga er for både børn, kvinder og mænd og byder på en række forskelle tilgange og handler ikke om, at vride sig som et slangemenneske… Alle kan derfor have gavn af at kende nogle yogaøvelser og bruge dem i hverdagen. Vi lærer dig gerne hvordan!

 

# 3 Få frisk luft

Enhver ved at frisk luft er god for meget. Ofte glemmer vi måske i hverdagen hvor god… Frisk luft klarer tankerne, giver ny ilt til lungerne og meget andet som vi har gavn af for, at holde os fysisk og mentalt godt kørende overfor hverdagens krav og forventninger.

Motion i frisk luft giver et mægtigt energiboost, men selv en rask gåtur i dagens løb har en mærkbar effekt, da den ud over den liflige ilt tillige løsner musklerne.

Kombinerer du yderligere din gåtur med, at gøre den til en gående meditation bliver effekten blot endnu bedre. Gående meditation handler om, at gå bevidst  – ved alene at rette dit fokus mod hvert enkelt skridt, du tager. Gående meditation er en del af mindfulness praksis.

 

# 4 Skab ro 

Ro – indre ro er vigtig for vores mentale og fysiske genopladning af energi, men kræver i en hektisk hverdag ofte kræver bevidst prioritering.

Ro får vi når vi sover – for nogle mennesker som det eneste tidspunkt på døgnet. Søvn er utrolig vigtig for vores energiniveauet – så und helst dig selv 7 timer i sammenhæng mellem kl. 22 og 06, da det er i det tidsrum kroppen og hjernen restituerer bedst.

Ro får du også ved, at lægge momenter ind i din kalender hvor du ikke skal noget, hvor du kan tillade dig at lave ingenting og bare være. Prøv det og læg mærke til, hvad det gør for dig!

En velkendt metode til at oparbejde energigivende indre ro er meditation, som er godt for rigtig meget – og langt mere effektfuld end selv en powernap i forhold til, at mobilisere energi. Blot få minutters daglig meditation giver et vigtigt energiboost til hele din dag foruden mange andre effekter, som vi travle moderne mennesker i den grad har gavn af.

Læs gerne mere om meditation, dens mange gode effekter og enkle råd til at komme i gang med meditation.

 

# 5 Vær tilstede 

Der tales og skrives meget om vigtigheden af, at leve i nuet – husker du det i din hverdag? 

Stop op og nyd!  Der findes nemlig kun det NU, som er lige nu…  Om lidt er du videre og vil kun kunne tænke tilbage på oplevelsen som en erindring, men aldrig få lige den igen. Nyd derfor det du gør, der hvor du er og dem du er sammen med lidt mere i din hverdag, da det hele kun er til låns…

At være tilstede handler om nærvær – over for dig selv og dem og det du er omgivet af. Prøv at tillade dig selv at lægge mobilen fra dig lidt oftere, slukke for tv’et eller pc’en for at være tilstede på på en anden måde. Er det uvant kan det føles lidt akavet i starten, men prøv at skabe dig nogle gode vaner for at gøre det. Er det svært – så lav i starten nogle regler. Når du mærker deres gode effekt vil de af sig selv afløses af vaner, som du vil sætte pris på.

At være bevidst tilstede i det du gør, giver god energi – og giver samtidig en time out fra det bombardement af informationer, som vi ellers det meste af tiden er omgivet af.

I nærværet vil du desuden bedre kunne påskønne og føle taknemmelighed – og det er om noget rigtig sundt, både for dig selv og andre… At udvise taknemmelighed og venlighed skaber nemlig både positive og varme energiudladninger, som kan mærkes positivt både af dig selv og andre. 

Læs gerne mere om fordelene ved, at lære at være mere til stede, som er en væsentlig del af mindfulness praksis. 

Værd at tænke over…

Lykke er…

Hvad lykke er findes der mange bud på – så mere interessant er det at spørge:

Hvad er lykke for dig? 

De fleste af os er sandsynligvis – og heldigvis nærmere lykken, end vi tror. I hvert fald hvis vi kan tro på, at den findes og er tilgængelig for os i lige midt i hverdagens små og store ting, i dét vi allerede kender og som faktisk allerede fungerer – frem for i det vi ofte tror, vi skal opnå, før vi kan føle os nærmest lykkelige.

Ingen bliver lykkelige af at jagte lykken… Tværtimod. Lykken kan nemlig ikke jagtes. Vi vi opleve den, må vi opdage den der, hvor vi er… 

Ofte overser eller underkender vi nemlig hverdagens lykkekilder, p.g.a. forestillinger om hvordan livet burde være eller om, hvad vi først må præstere inden vi kan føle os lykkelige.

Det ironiske ved lykke er, at vi nemt havner i lykkefælden, hvor vi ikke blot stræber efter den, men også prøver, at fastholde den, for at undgå at blive ulykkelige… Det kan hindre os i, at nyde det der faktisk er værd at nyde. Men vi kan ændre dette fokus hvis vi vil!

Sandsynligvis er lykken nemlig slet ikke så forkromet endda – men snarere gemt i det, som udspiller sig lige for næsen af dig.

Kan det virkelig være rigtigt, vil du måske tænke? I en hverdag fyldt med aftaler, pligter, opgaver, krav og alverdens stress-momenter?

Lykkeforskningen peger faktisk i den retning. Alligevel kan ingen fortælle, hvad lykke er for DIG, for kun du ved, hvad netop du trives med i din tilværelse. Hvad der skaber mening for dig…


Prioritér din trivsel!

Vi foreslår dig derfor, at rette fokus mod at optimere din trivsel i hverdagen. Aktivt altså!

Hos FLOW & BALANCE arbejder vi sammen om at gøre dette ved, på ganske jordnær vis at sætte spot på det, du reelt omgiver dig med og på, hvad du oplever som vigtigt i livet, som det leves lige nu.

Det vil styrke flowet i din tilværelse og balancen i din hverdag og hjælpe dig til, at bane vej for lykken i dit liv via måden du lever det på.

Er du så heldig, at du synes du at det hele “spiller” hos dig er det rigtig dejligt. Da støtter vi dig gerne i at vedligehold og cementere din balance, og til at understøtte de vaner, der skal sikre din fortsatte optimale trivsel. For trivsel skal også plejes – gennem støttede vaner og fokus på din bevidsthed. Så tillad dig gerne fortsat at spørge dig selv: “Hvordan kan det blive bedre end det?” Lad dig aldrig nøje!

Somme tider er svaret mere ligetil end man skulle tro ved, blot at blive mere opmærksom på, at værdsætte, pleje og styrke dét, der allerede fungerer godt og bidrager til din trivsel. Ofte er det blot vanskeligt, at få øje på ved egen hjælp.


FLOW
& BALANCE
 guider bl.a. til mere ro, overblik og klarhed og inspirerer til bedre trivsel gennem styrkelse af både din indsigt og dit udsyn – til bedre overblik og prioritering, til styrket bevidsthed, til åbenhed over for tilværelsens foranderlighed, til rummelighed overfor dine relationer, til et større perspektiv på dine ressourcer og muligheder i konkrete situationer og tilværelsen som helhed…

Trivsel beror i høj grad på vores formåen for, hver især at holde os i flow med tilværelsen og vore evner for, at skabe balance i os selv og mellem livets aspekter, og handler bl.a. om:

 • Livsglæde
 • Retning i livet
 • Helheds-oplevelse 
 • Overblik
 • Sundhed
 • Udvikling
 • Forståelse af livet
 • Oplevelse af mening


Alt sammen faktorer, der styrker vores rummelighed og robusthed og evne for, at modstå og håndtere stress og andre ubalancer i hverdagen.  

FLOW & BALANCE inspirerer dig til, at styrke dit fokus overfor det, der fungerer og det du gerne vil have mere af i dit liv – frem for, at bruge unødig energi på det, du ønsker at undgå. På den måde kan du træffe gode valg samt skabe gode vaner i bevidsthed om, hvordan du tænker, taler og gør. Se mere om hvordan

Ved nøgternt at forholde dig til livet, som det leves nu og her, kan du besvare, om du trives. Kun DU kan mærke, hvad der får din tilværelse til ikke blot, at fungere men til også, at indeholde mest mulig trivsel og reelt set er det kun i nuet, det kan opleves, da vi hverken kan hverken sanse i fortid eller fremtid.

Skulle der være plads til forbedring på steder, indikerer det behov for justeringer – ikke af dig men af noget. Hverken du eller nogen skal laves om… Derimod kan vi med fordel forholde os til måden vi agerer og lever, og justere her efter behov.Ofte findes der måder, som rummer muligheder vi end ikke har overvejet eller anset for mulige, fordi vore overbevisninger her lært os, at agere på bestemte måder. 

Meget handler derfor om måden, vi lever vores liv på – om måden hvorpå vi møder livets konstante strøm af hændelser og ikke mindst om måden vi tænker og handler overfor såvel os selv og vore omgivelser på:

“Vær opmærksom på:
Dine tanker – de bliver til ord
Dine ord – de bliver til handlinger
Dine handlinger – de bliver til vaner
Dine vaner – de former dit liv…”
– Ukendt

Læs gerne mere i indlægget Vanens magt.

 

Vælg hverdagen til…

Selv når livet går sin vante gang – uden nævneværdige kriser eller udfordringer, er det et faktum, at hverdagen kan være hektisk og fuld af input og informationer som konstant kalder på vores opmærksomhed – fra omgivelserne, medierne og alle vegne fra i vores multimedia samfund… Det i sig selv udfordrer konstant mange mennesker på, at holde sig i flow og balance og bliver for mange mennesker til snigende stressfaktorer i hverdagen.

Hos FLOW & BALANCE finder vi hverdagen vigtig og ønsker derfor forflest mulig, at de må kunne tilslutte sig salig Dan Turell’s udsagn:

“Mest af alt holder jeg af hverdagen…”

Det gør vi selv – fordi livet er alt for kort og værdifuldt til andet! Og fordi hverdage er dem, der er flest af. Alligevel higer mange mere efter den næste ferie eller livets såkaldte “store øjeblikke”, frem for nyde det, der ér lige nu og her det meste af tiden – nemlig hverdagen. Det er naturligvis rart, at have noget, at se frem til, men sætter samtidig også ofte hverdagen i et uretfærdigt lys som noget, der blot skal overståes. Hverdage er faktisk sjældent så kedelige endda – hvis vi blot vælger, at være nysgerrige på såvel os selv, vore omgivelser og vore oplevelser.

Hos FLOW & BALANCE ser vi hverdagene som dem, der tilfører os den basale “næring” og resten som det ekstra krydderi og de godter, som vi ikke vil kunne leve af og fungere optimalt på alene. Hvorfor ikke træffe et aktivt valg om, at gøre den basale “næring” mest mulig attraktiv og nærende? Vi inspirerer dig til hvordan! Se mere om ad hvilke veje FLOW & BALANCE guider mennesker til en nærende hverdag med bedre trivsel her.


Helhed healer også stress…

Stress er blevet et af tidens store temaer, som blot synes at vokse og understrege behovet for, at rette fokus mod måden, vi lever vores liv på. Læs gerne mere specifikt om hvad stress er samt om stresshåndtering

Trivsel relaterer til alle livets aspekter. Vi fokuserer derfor på, at styrke helheden. Hverdage tilbringes ofte i en vekselvirkning mellem privatliv og job – og med glidende overgange og overlap… Trivsel handler derfor bl.a. også om, at skabe god sammenhæng i tilværelsen, bl.a. via en god work/life-balance.

Vi har alle behov for en solid modvægt overfor stress og andre ubalancer, som kan vise sig som “bagsiden af medaljen”, og synes svære at komme uden om i forhold til vores travle moderne livsstil. Læs gerne mere om symptomer på ubalance.

Trivsel understøttes naturligt, når vi anerkender, at både med- og modgang er naturlige præmisser i tilværelsen. Rent instinktivt søger vi, at undgå modgang og smerte, men det er uundgåeligt, da alle oplever sorg, tab, frustration osv. før eller siden. Indre balance handler derfor bl.a. om, også at finde accept af, at facit for det perfekte eller lykkelige liv ikke findes samt om, at opdage, at vi altid har et valg – selv når vi møder modgang.

Med rette støtte er det muligt, at udvide perspektivet på livets begivenheder og at se den samtidige invitation til læring og nye muligheder, der også kan ligge i modgang. Det er et af mange aspekter, vi bevidst kan bearbejde, og som kan styrke vores formåen for, at holde os i flow og balance – og samtidig blot et eksempel på, hvad FLOW & BALANCE inspirerer til.

Mange af tidens velfærds-lidelser har heldigvis den positive side-effekt, at vi i kølvandet på mødet med dem får øget bevidsthed om, at balance ikke er en statisk tilstand vi kan opnå men at balance i hverdagen i stedet handler om, at skabe sammenhæng i hele tilværelsen som modvægt til den splittelse, som genererer pres, og kan danne grobund for stress og mistrivsel. Der er derfor ALT at vinde ved forebyggelse.

FLOW & BALANCE viser dig, hvad du kan gøre for, at styrke din balance og trivsel.

Læs gerne mere om hvordan vi kan samarbejde.

 

Modtag gratis inspiration og nyheder fra FLOW & BALANCE

 

Hvordan skal dit 2015 blive?

Så har vi igen taget fat på et nyt friskt år. Den bevidsthed inspirerer nemt til refleksion – over året som det er gået og over mål og drømme for året, der venter…

Vi kan ikke ændre på året som er gået, men lidt reflektion er altid sund

 • Blev 2014 som du ønskede?
 • Havde du sat nogle mål for året?
 • Fik du indfriet dine ønsker og mål?
 • Satte du handling bag dine drømme?
 • Hvad tænker du om balancen i din tilværelse lige nu?
 • Hvad vil du gerne bygge videre på i det nye år?
 • Er der noget du ønsker at parkere her – som ikke skal med ind i 2015?
 • Hvilke mål og ønsker har du for 2015?


Intet år er levet forgæves
Alt vi oplever kan blive os til nytte – der er altid noget, vi kan tage med! Selv hvis du sidder med følelsen af, at have haft et dårligt år. Selv stress, konflikter, tab og andet rummer læring, som kan hjælpe dig godt videre.

Hvad tager du med ind i 2015 – og hvad vil du give slip på fra 2014?
En god ide er altid, at tage dig tid til, at stoppe op og reflektere og måske endda skrive konkrete mål ned og gøre dig bevidst om, hvad du ønsker for året. Det øger markant sandsynligheden for, at dine mål og drømme bliver en realitet. Mange får det blot ikke gjort… Kender du det???

Dette er tidspunktet hvis 2015 skal være året, hvor du tager mere aktivt hånd om din trivsel
Måske du også ønsker dig et mere glædesfyldt, nærende, nydelsesfuldt, bevidst, mindfull, stressfrit 2015 – hvor du vælger gode vaner til, handler på dine drømme og oplever bedre balance i din hverdag. Så er det NU!

Vil du hjælpe din trivsel i 2015 godt på vej?
Lad os sammen starte året ved enTrivsels-session, for, at sikre dig et et 2015 med mere flow og bedre balance i din tilværelse, som kan bane vej for, at dine mål, ønsker og drømme bliver ført ud i livet i 2015. F.eks. med en mere bevidst, mindful, stressfri og afbalanceret tilgang til hverdagen og tilværelsen som helhed.


Trivsels-sessions

FLOW & BALANCE tilbyder et udvalg af Trivsels-sessions til dig, der ved, at din livskvalitet afhænger af dig selv, og som gerne vil skabe de allerbedste betingelser for, at komme godt fra start i 2015.

Vælg hvad der tiltaler dig mest – eller forær dig selv én eller flere af hver:


*) 2015 Trivsels-samtalen kan bl.a. give dig:

 • Status/overblik over dine aktuelle livsomstændigheder 
 • Konkretisering af dine 5 væsentligste ønsker og mål for 2015 
 • Bevidsthed om din egen andel i, at lykkes med det du ønsker
 • Opmærksomhed på hvordan dine kerneværdier kan støtte dig og motivere dig
 • Kendskab til de personlige styrker, som skal lede dig godt gennem året
 • Opmærksomhed overfor ressourcer i dine omgivelser
 • Input som kan kan støtte dig i, at optimere din energi i hverdagen i 2015


Kontakt os
 for en aftale og giv dit 2015 den bedste start.

 

Du kan også give et gavekort til en Trivsels-session. Bestilles her.


Se gerne mere om, hvad
FLOW & BALANCE ellers tilbyder året rundt her

Aktuelt hos FLOW & BALANCE

Få nyheder og input i din inbakke!

Det kan være hvad som helst, som vi selv finder interessant og har lyst til at dele… Tanker som er kommet på skrift, artikler, informationer om interessant forskning, råd til mere energi, bedre balance, sundhed eller andet, der på nogen måde kan bidrage til bedre flow og balance i hverdagen. Og ellers sletter du bare… 

Det kan selvfølgelig også være arrangementer eller nye tiltag fra vores side.

For at vi kan tilpasse vores mails, så de bliver mest mulig relevante må du meget gerne lade os vide hvad du kunne tænke dig at høre mere om, så tager vi det med i vores planlægning. På sigt vil vi sandsynlig bede dig opdatere dine præferencer yderligere for, at kunne give dig den mest mulig relevante information.

Hvor tit kommer du til at høre fra FLOW & BALANCE tænker du måske, ved tanken om alle de nyhedsbreve man kan få fyldt indbakken med… 

Det aner vi ikke noget om – lige nu, men det bliver når vi har noget på hjerte… Og vi skal nok lade være at spamme dig.  

Så til en start skal du blot lige tilmelde dig her: 


Hvordan er dit 2015 startet?

Et nyt år er taget i brug! Håber du er kommet godt ind i det…

Bevidstheden om at tage hul på noget nyt inspirerer nemt til refleksion – over året som det er gået og over mål og drømme for året, der venter…


Vil du hjælpe din 2015-trivsel godt på vej?
Så kan en Trivsels-session, bane vej for, at du kommer til at føre dine mål og ønsker ud i livet i 2015.

Trivsels-sessions er for dig, der ved, at din livskvalitet afhænger af dig selv – og derfor aktivt vil skabe de bedste betingelser for et givende 2015, hvor du realiserer dine ønsker. Har du sat dig nogle mål for 2015 – ting du vil gøre, noget du vil skabe, forbedre eller andet der kan gøre en forskel?

En god ide er altid, at tage dig tid til, at stoppe op og reflektere og måske endda skrive konkrete mål ned og gøre dig bevidst om, hvad du ønsker for året. Det øger markant sandsynligheden for, at dine mål og drømme bliver en realitet. Mange får det blot ikke gjort… Kender du det???

Vi hjælper vi dig gerne med at definere det, der er vigtigt for dig lige nu – og til at føre dine hvad du ønsker ud i livet!


Hvad tog du med ind i 2015?

Vi kan ikke ændre på året som er gået, men lidt reflektion er altid sund:

 • Blev 2014 som du ønskede?
 • Havde du sat nogle mål for året?
 • Fik du indfriet dine ønsker og mål?
 • Satte du handling bag dine drømme?
 • Hvad tænker du om balancen i din tilværelse lige nu?
 • Hvad vil du gerne bygge videre på i det nye år?
 • Er der noget du ønsker at parkere her – som ikke skal med ind i 2015?
 • Hvilke mål og ønsker har du for 2015?


Intet år er levet forgæves
Alt vi oplever kan blive os til nytte – der er altid noget, vi kan tage med! Selv hvis du sidder med følelsen af, at have haft et dårligt år. Selv stress, konflikter, tab og andet rummer læring, som kan hjælpe dig godt videre.

 

Dette er tidspunktet hvis 2015 skal være året, hvor du tager hånd om din trivsel
Måske du også ønsker dig et mere glædesfyldt, nærende, nydelsesfuldt, bevidst, mindfult, stressfrit og afbalanceret 2015 med en tilgang til hverdagen og tilværelsen som helhed, hvor du vælger gode vaner til, handler på dine drømme og oplever bedre balance i din hverdag. Så er det NU, mens året er ungt endnu!

Er du klar til at hjælpe din trivsel i 2015 godt på vej?
Lad os mødes over en Trivsels-session for, at sikre dig et et 2015 med mere flow og bedre balance i din tilværelse og bane vej for, at dine mål, ønsker og drømme bliver ført ud i livet i 2015. F.eks. mere bevidst, mindful, stressfrit, trivselsfuldt.

 

Trivsels-sessions

FLOW & BALANCE tilbyder et udvalg af Trivsels-sessions til dig, der ved, at din livskvalitet afhænger af dig selv, og som gerne vil skabe de allerbedste betingelser for, at komme godt fra start i 2015.

Vælg hvad der tiltaler dig mest – eller forær dig selv én eller flere af hver:


*) 2015 Trivsels-samtalen kan bl.a. give dig:

 • Status/overblik over dine aktuelle livsomstændigheder 
 • Konkretisering af dine væsentligste ønsker og mål for 2015 
 • Bevidsthed om din egen andel i, at lykkes med det du ønsker
 • Opmærksomhed på hvordan dine kerneværdier kan støtte dig og motivere dig
 • Kendskab til de personlige styrker, som skal lede dig godt gennem året
 • Opmærksomhed overfor ressourcer i dine omgivelser
 • Input som kan kan støtte dig i, at optimere din energi i hverdagen i 2015


Kontakt os
 for en aftale og giv dit 2015 den bedste start.

 

Du kan også give et gavekort til en Trivsels-session. Bestilles her.


Se gerne mere om, hvad
FLOW & BALANCE ellers tilbyder året rundt her

 

Giv noget godt til én du holder af

Skønt julen er ovre er der stadig masser af anledninger til gave-giveri! 

Et gavekort til FLOW & BALANCE kan gives og bruges hele året og er lig med rendyrket omsorg og betænksomhed.

Hvad kunne være bedre end, at betænke én du holder af med en time out – med fokus på trivsel i hverdagen? Bestil gavekort her.

 

Trivsels-tiltag i organisationer

Medarbejdere og ledere har løbende behov for, at understøtte arbejdsglæde, performance, work/life balance i dagligdagen med henblik på at sikre positiviteten, kreativiteten, sundheden og den generelle trivsel samt forbyggebygge sygefravær. I mange moderne virksomheder gives medarbejderne derfor allerede tilbud om tiltag der kan understøtte trivslen i hverdagen.

Den tankegang kan vi kun slutte op om! Vi ved blot også, at der som alternativ til de hyppigt anvendte tilbud om massage, fysioterapi eller andre ordninger på arbejdspladsen findes alternativer, der lige så vel og i et bredere perspektiv bidrager til en bedre hverdag for medarbejdere i form af bl.a.:

 • fysisk velvære
 • stabilt energiniveau
 • styrket immunforsvar
 • personlig effektivitet og overskud
 • øget adgang til kreativitet og  innovationsevner

Tilsammen faktorer, som positivt medvirker til, at fremme flow og balance i mange menneskers tilværelse med store fordele-  også set fra et organisatorisk perspektiv hvor øget medarbejdertilfredshed og reduceret sygefravær ofte er velkomment.

FLOW & BALANCE anbefaler og tilbyder et udvalg af trivselstiltag – læs gerne mere specifikt om de enkelte metoder effekter:


Samtlige metoder er afprøvede som effektfulde i organisatorisk sammenhæng, skønt nogle er bedre kendte end andre. For uddybelse omkring coaching og mindfulness henvises til specifik omtale af de to former for tiltag i organisatorisk kontekst – se gerne mere her.

For så vidt angår de øvrige tiltag healing samt Access Bars, er vi ganske bevidst om, at disse kan forekomme alternative i relation til hverdagen i et moderne arbejdsliv  – forståeligt nok da vi oftest er ganske materialistiske og fysisk orienterede i hverdagen. Det anbefales derfor, at lade effekten tale for sig selv. Metoderne er tilgængelige for alle, og forudsætter hverken bestemte overbevisninger eller specifikke forventninger til effekten.

Altenativt eller ej… Som trivselstiltag i organisationer har f.eks. healing sin tydelige berettigelse, idet healing understøtter både medarbejdere og ledere i, at holde en sund balance i hverdagen – både i forhold til personligt energiniveau, fysisk og mental sundhed m.v.. og i forhold til at påvirke den generelle atmosfære på arbejdspladsen. Jævnlige healingssessioner i hverdagen kan puste overraskende god energi ind i en travl organisation. 

I grunden er der ikke tale om noget nyt, for så vidt angår healing, som er beskrevet, udviklet og anvendt gennem tusinder af år side om side med mere konventionel behandling. I dag anerkender dele af videnskaben endda effekten af healing, hvilket løbende underbygges af moderne forskning. Læs gerne mere om healing eller tag kontakt for yderligere info.

Access Bars metoden er derimod af nyere dato og anerkendt som metode i 1990, men dog allerede udbredt til over 40 lande verden over og desuden godkendt af ”The National Certification Board for Therapeutic Massage and Bodywork” i USA. Access Bars virker på det mentale felt hos mennesker, og muliggør frigørelse af en lang række mentale konstruktioner, der i hverdagen er bestemmende og i mange tilfælde hæmmende for vores tilgang til både nye og vante opgaver, da vi ofte agerer ud fra gamle vaner og mønstre fremfor ud fra den foreliggende situations egentlige muligheder. Access Bars fremmer således den personlige evne for problemløsning, perspektivering, kreativitet, innovation, relationsskabelse, selvledelse m.v. Læs gerne mere om Access Bars eller tag kontakt for yderligere info.  

Begge disse metoder virker energetisk og bidrager på hver sin måde til forløsning af blokeringer på såvel det fysiske som det psykiske plan. De skaber begge øjeblikkelig mental ro og fysisk afspænding og giver lige som massage en behagelig og afslappende stund for modtageren, der her ligger fuldt påklædt på en briks. Disse metoder opleves ofte som mindre fysiske end f.eks. massage, hvilket særligt tiltaler nogle mennesker. Udover at skabe velvære i situationen medvirker de til, at styrke den enkeltes energibalance hvilket influerer på såvel personen der modtager som på dennes omgivelser.

Energiblokeringer er helt almindelige og dagligdags. Som moderne travle mennesker har vi dem allesammen. Vi vænner os blot oftest til dem, skønt de hverken er befordrende for vores fysiske eller mentale trivsel, men derimod tapper os for energi, og skaber  fysiske og mentale spændinger, både hos os selv og omkring os. Der er intet overnaturligt i dette – blot tale om udtryk for den fysiske og mentale stress, vi påvirkes af i dagligdagen og som gradvist kan overbelaste krop og sind over tid, når der ikke løsnes op. Denne belastning kan være svær, at give slip på ved egen hjælp, skønt vi logisk set ved, at det vil være det klogeste og sundeste for os.  Derfor oplever mange også følelsen af, at “hænge fast” i noget… Eller at være i “underskud af energi”…  Faktisk beskriver disse almindelige udtryk netop, hvad disse metoder opløser og genopbygger hos os. Mange er blot ubevidste om det i hverdagen, fordi her er tale om noget, som ikke er rent fysisk.

Disse trivsels-tiltag styrker den vigtige energibalance, som influerer både på vores trivsel og funktionsdygtighed. Vi tænker sjældent særligt over vigtigheden i balance, da den er først bliver tydelig ved sit fravær, ved mærkbare ubalancer som stress eller sygdom. Da påvirkes nemlig både vores fysiske og mentale trivsel som udslag af overbelastning.  Vi har derfor alle behov for jævnlig afbalancering, hvilket disse metoder bevirker – til gavn på såvel det personlige som organisatoriske plan.  


Læs gerne mere om de enkelte former for Trivsels-tiltag i organisationer:

De samtale og trænings-baserede:

Coaching

Mindfulness-træning

samt de energi-baserede:

Healing  

Accesss Bars  

 

Alle tiltag tilpasses konkrete behov og ønsker – hvorfor der gerne udarbejdes uforpligtende oplæg til samarbejde. 


Kontakt
os gerne for en drøftelse af tiltag til styrkelse af trivslen, sikring af funktionsdygtigheden, nedbringelse af sygefravær m.v. som kan bidrage positivt til hverdagen såvel personligt som organisatorisk.

 

 

 

 

Business coaching /coaching i organisationer

Business coaching / coaching i organisationer tager som udgangspunkt afsæt i relationen til et konkret emne med henblik på, at skabe øget reflektion, perspektiv og ideer til strategi og aktiv handling i forlængelse af sessionen. 

Grundtanken i coaching er, at du eller dine medarbejdere selv kender løsningen på jeres udfordringer – men blot ikke er bevidste om det eller mangler det fornødne overblik eller klarhed til at træffe beslutninger eller agere.

Kernen i coaching er, at der gennem en anerkendende, lyttende og spørgende tilgang fra coachens side sættes gang i en reflektionsproces, som gør den coachede i stand til, at opdage og udvælge løsningsmuligheder og agere ud fra dem. Coachens opgave er altså ikke som sådan, at rådgive eller komme med løsningsforslag, men at facilitere til at fremme udvikling, læring og evnen for, at træffe beslutninger og handle på egen hånd for medarbejdere og ledere på alle niveauer.

 FLOW &  BALANCE tager ved Business coaching / organisatorisk coaching overvejende afsæt i metoder baseret på et systemisk grundlag, der arbejder udefra og ind ved, at skabe perspektivering og se på helheden som personen skal fungere i. F.eks. med reflektion over spørgsmålet: Hvordan påvirker jeg min måde at være på i relation til omgivelserne / de aktuelle udfordringer, de krav og forventninger jeg møder osv.?

Dette nævnes fordi, coaching ikke bare er coaching, men dækker over mange forskellige tilgange, hvoraf nogle i højere grad end andre  tager et mere personligt orienteret afsæt og dermed egner sig særligt godt til life-coaching, mens andre kan synes mere ideelle for coaching i en organisatorisk kontekst. Hver tilgang har sine styrker og bør anvendes situationsbestemt. Vær derfor selektiv i valget af coach!

Du får sammen med FLOW & BALANCE fordelen af den frihed, der ligger i som coach på professionel vis, at have mulighed for at anvende flere tilgange og kunne vælge den, der netop synes mest optimal i situationen. Vort samarbejde baseres derfor på nøje afstemning af behov og ønsker – fordi mennesker, organisationer og situationer er forskellige. 

Kontakt os gerne for en indledende uforpligtende dialog her.

Hvem er business coaching / organisatorisk coaching for?

Nye såvel som erfarne medarbejdere og ledere på alle organisatorisk niveauer, samt for virksomheder af en hver størrelse benytter sig af coaching i hverdagen.

Hver coaching session tager sit udgangspunkt i nuet med dets aktuelle situationer og overvejelser. Man behøver ikke have problemer eller være kørt fast for, at have gavn af coaching. Fokus kan lige så vel omhandle næste udviklings-step i en given sammenhæng, overvejelser om ekspansion, optimering, strategi m.v..

Hos FLOW & BALANCE er vi rustet til mødet med mennesker med vidt forskellige funktioner og baggrund med erfaring for, at begå os bredt organisatorisk og i samarbejder på tværs af brancher. Men den væsentligste kompetence ligger dog i evnen for, altid at møde andre mennesker med nærvær, oprigtigt engagement og et reelt ønske om, at imødekomme det, der aktuelt er vigtigt og kan bidrage til bedre trivsel i hverdagen.

Hvornår er business coaching / organisatorisk coaching ideelt?

Coaching kan berøre et bredt udvalg af temaer. Blot som eksempler kan nævnes nogle få oplagte, som med stor gavn kan supporteres via coaching:

 • Stresshåndtering (læs mere specifikt her)
 • Work-life balance – en konstant udfordring for mange
 • Håndtering af forandringer af enhver art
 • Egen rolle i forhold til performancekrav
 • Udvikling af konkrete kompetencer
 • Kommunikative udfordringer 
 • Konflikthåndtering
 • Leder-rollen – for såvel nye som erfarne ledere
 • Medarbejderhåndtering
 • Strategiske overvejelser
 • Egen rolle i medarbejder- eller ledergruppe-sammenhæng
 • Samarbejdssrelationer – interne såvel som eksterne
 • Karriereudvikling
 • Overvejelser om job-eller funktionsskift
 • Bevidsthed om egne muligheder og begrænsninger med afsæt i jobsituationen.

Mange har i de seneste år mærket hvordan arbejdslivet har været ustabilt, og har måske selv oplevet eller været vidne til andres oplevelse af afmagt, faldende arbejdsglæde, jobtab, stress og livskriser med efterfølgende reflektioner over værdier, kompetencer, job- og karrierevalg. Sådanne processer kan være frustrerende og ganske energikrævende og gøre det udfordrende, at bevare overblikket og holde fokus på rette sted. Ofte påvirker det både performance, stabilitet, glæde og trivsel i dagligdagen, da det oftest er vore følelser og holdninger, der skaber blokeringen for at ændre adfærd, frem for ydre omstændigheder.

Det kan derfor være yderst givende, at have en uvildig professionel sparringspartner, til at understøtte processen. En coach stiller afklarende og forløsende spørgsmål af en anden slags end dem kolleger, ledere, partnere m.fl. typisk stiller. Det udfordrer positivt, skaber ny reflektion, overblik, perspektivering og afklaring, som kan hjælpe til, at tydeliggøre evt. udviklingsområder, karriereveje, jobmål, behov for nye strategier samt ikke mindst bistå i at understøtte den nok så væsentlige work-life-balance, som er et altafgørende aspekt i forhold til at trives og bevare det fornødne engagement som medarbejder eller leder i hverdagen.

 

Hvad får man ud af business coaching / organisatorisk coaching?

Coaching er lige så vel generator for nye ideer som en problemknusnings-facilitet og begge funktioner har deres fulde berettigelse i organisatorisk sammenæng.

Coaching understøtter flowet i forhold til performance med fokus på vigtigheden af samtidig balance i hverdagen ved, at assistere mennesker i hverdagens balanceakt i forhold til målopfyldelse, udfordringer, udviklingsmuligheder m.v..

Selve coachingprocessen åbner gennem 1:1 dialog op for klarhed, overblik og perspektivering i forhold til en situation eller et tema med det formål, at muliggøre den afklaring, konkrete handling eller beslutningstagning, som er relevant eller påkrævet.

Uanset om du står over for, at skulle tegne en organisation eller har behov for, at få din work-life balance til at fungere bedre da du ellers risikerer at miste din energi og handlekraft og måske endda miste miste enten dit job eller din partner, eller du har behov for at forholde dig til truslen om stress, eller står med tilbud om en ny funktion som du overvejer fordele ctr. ulemper ved – eller noget andet, medvirker coaching til at skabe overblik.

Hver coaching-session genererer ny reflektion både under og efter, som aktivt fremmer kreativitet, innovation, effektivitet, arbejdsglæde og meget mere, og dermed bidrager til løsning af problemer, konflikter eller andet samt og åbner for nye perspektiver – både overfor det aktuelt væsentlige og i forhold til helheden.

Du vil opleve, at blive klogere både på dig selv og dine omgivelser, da coaching typisk giver aha-oplevelser og nye input ud af hver session – selv hvor der ikke har været et helt konkret emne på agendaen. Oftest aftales dog et tema ved sessionens start, ligesom individuelle forløb kan tilrettelægges med fokus på behandling af konkrete emner eller temaer.

 

Hvordan foregår business coaching / organisatorisk coaching?

Coachingsessions foregår som 1:1 dialog eller som gruppesessions.

Coachen behøver ikke være ekspert på det pågældende område, da coachens rolle modsat en rådgivers er facilitering af samtalen. I mange tilfælde vil der dog også være elementer af sparring inde over samtalen.

Hvert samarbejde aftales derfor ud fra konkrete aktuelle behov og ønsker.

Mødestedet kan være de rolige afslappede omgivelser hos FLOW & BALANCE eller på et andet aftalt sted, f.eks. i virksomheden eller på en anden lokalitet. Desuden tilbydes coachingsessions over telefon og Skype.

Typisk aftales et forløb over et antal gange med fokus på tema. Alternativt tilbydes en “klippekorts”-aftale, hvor sessions afholdes, når behovet opstår – noget både ledere og øvrige medarbejdere har stor gavn af både i forhold til, at håndtere specifikke situationer når de opstår og til at understøtte en god balance i hverdagen.

Der aftales i fællesskab en tydelig ramme for samarbejdet, nøje afstemt efter såvel organisatoriske som individuelle ønsker og behov.  

Der ydes naturligvis altid fuld fortrolighed. Relevante uddrag af samtaler refereres derfor alene udfra indgåede aftaler om evt. tilbagemelding til leder, hvilket den coachede oplyses om. Her lægges stor vægt på respekt for individet såvel som for privatlivets grænser – coaching skal altid være en god og berigende oplevelse.

Under sessions rettes fokus på den gældende kontekst med et samtidigt øje for helheden. Drøftelse af personlige emner er derfor ikke udelukket – vi forholder blot deres relevans overfor den organisatoriske kontekst, for at sikre, at coachingen kommer til at omhandle det, som er relevant i situationen. Bringes et personligt orienteret emne ind i dialogen, har det erfaringsmæssigt med største sandsynlighed relevans for den enkeltes attitude, performance, overbevisninger m.v. set i en større helhed, der også relaterer til det organisatoriske.

Vi udarbejder gerne uforpligtende forslag til samarbejde omkring sessions eller forløb. Kontakt os for en indledende dialog her.

 

Mindfulness i organisationer

Mindfulness er et begreb som stadig flere organisationer forholder sig til, og tager til sig og med god grund. Arbejdslivet kræver en høj grad af mental klarhed og fokus og netop disse færdigheder kan trænes via mindfulness.

Begebet mindfulness oversættes oftest til opmærksomt nærvær. Helt konkret kan mindfulness beskrives som en færdighed som handler om aktiv åben, neutral observation af alt vi møder i hverdagen. Det kræver træning af de neurale netværk i vores hjerne… På samme måde som fysisk træning styrker muskulaturen, styrkes hjernens kapacitet og fleksibilitet gennem mental træning. Denne træning er nødvendig for at integrere en mindful tilgang i hverdagen. Ingen mystik i det! Mindfulness handler om at træne en bevidsthed, som vi alle sammen har… 

Verden over forskes i effekterne af mindfulness-praksis, og effekterne af mindfulness-træning er veldokumenterede. De påviser bl.a. gavnlige mentale effekter i forhold til f.eks. stress og nervøsitet såvel som konkrete fysiske effekter som forbedret immunforsvar, sænkning af blodtrykket, mindre produktion af stresshormoner m.v..

MIndfulness-træning anvendes derfor til styrkelse af såvel personlig effektivitet som ledelse udfra en betragtning om, at øget koncentration, mental fleksibilitet, mental præcision m.v. gør en forskel i forhold til vores måde at agere på i hverdagen.

Den menneskelige hjerne behøver i tiltagende grad hjælp overfor de mange input vi moderne mennesker bombarderes med fra alle sider. Tag blot det hav af e-mails som er hverdag for mange ledere og medarbejdere foruden den øvrige daglige informationsmængde fra alle sider, som er vokset enormt på blot få årtier, uden at den menneskelige hjerne på nogen måde har haft en chance for at følge med i udviklingen. Vores hjerner er derfor slet ikke gearede til det, vi udsættes for i hverdagen. Det sløver vort fokus, hukommelsen, indlæringsevnen, og medvirker til udvikling af stress og andre ubalancer.

Som modvægt hertil er mindfulnesstræning i stand til at opøve evnen for nærvær med os selv – helt konkret med vore tanker, følelser og åndedræt. Det skaber ro og klarhed indadtil, uanset om vi i hverdagen befinder os midt i orkanens øje. Det kunne ligne et isoleret personligt udviklende anliggende, som ikke har konkret organisatorisk relevans, men er imidlertid langt mere end blot det. Træningen bevirker nemlig samtidig en automatisk afsmittende effekt udadtil, som også øger nærværet overfor andre. Træningen bliver derved både til gavn for os selv og andre, da nærvær er en forudsætning for, at kunne fungere blandt andre mennesker i hverdagen – som leder, kollega, samarbejdspartner og hvad vi iøvrigt forventes, at fungere som henover et helt almindeligt døgn.

Nærvær gør os fokuserede og det har vi stort brug for i den konstante strøm af indput samt gør os indlevende og tilstede i det vi gør sammen med andre mennesker, hvilket er en grundlæggende forudsætning for velfungerende relationer.

På det personlig plan kan træningen desuden forventes at styrke kompetencerne for:

 • mental præcision – bedre problemløsning og tydeligere kommunikation 
 • koncentration – bedre prioritering øget effektivitet affødt af reduceret distraktion 
 • fleksibilitet – bedre evne for omstilling og håndtering og accept af forandringer 
 • mental robusthed – større selvtillid, selvbevidsthed og styrket ansvarlighed

Ledelsesmæssigt medvirker disse kompetencerne desuden til at styrke:

 • mental præcision – tydelig kommmunikation, og klar forventnings-specifikation 
 • koncentration – , styrket fokus, mere effektive møder, øget nærvær i samtaler
 • fleksibilitet – øget diplomati og åbenhed for nye ideer, styrket forandringsevne 
 • mental robusthed – mindre anerkendelsesbehov qua stærk selvtillid og indre ro

Træningen understøtter tillige den nok så vigtige work/life-balance for både ledere og medarbejdere, da øget fokus og nærvær, bedre evne for prioritering m.v. den splittelse, som mange oplever og anfører som en væsentlig kilde til stress og andre ubalancer og som i vidt omfang kan aflæses af sygefraværsstatistikkerne med en lang række negative konsekvenser på såvel personligt som organisatorisk plan.

Mindfulness styrker endvidere vores formåen for, at agere åbne over omstilling og gør os proaktive og bedre til, at agere frem for, blot at reagere pr. autopilot ud fra vore erfaringer. Det muliggør mødet med hverdagens udfordringer og krav på en langt mere åben og direkte måde og baner vej for nærvær, styrket overblik, nye anskuelser, kreativitet og udsyn til nye perspektiver for trivsel, udvikling og vækst.

Et væsentligt grundelement i mindfulnesstræning handler om evnen til, at fokusere og styre vores opmærksomhed – en primære forudsætning for at gennemføre enhver ændring, vi ønsker at foretage i livet, såvel som for, at kunne tage lederskab overfor såvel os selv som overfor andre i en eventuel lederrolle. Og uanset om vi er formelle ledere, er det værd at huske på, at vi under alle omstændigheder påvirker hinanden indbyrdes qua vores adfærd i hverdagen, og derfor alle vil have gavn heraf. 

Mindfulness berører alle aspekter – måden at være med sig selv, sine omgivelser og dermed såvel vores formåen for empati og dermed rummer en både social og etisk dimension. Mindfulness er således ikke blot en metode til behandling af stress eller udvikling af personlig effektivitet med henblik på karrierreudvikling, et supplement til andre væsentlige ledelses-discipliner – det er både og og meget mere… og dermed en tilgang til måden at være både i arbejdslivet, i privatlivet og i verden. 

Flere og flere organisationer byder derfor mindfulness-træning indenfor, bl.a. danske Irma og Carlsberg samt internationale virksomheder som Google, Sony, McKinsey og Carlsberg og mange andre der tilbyder deres ledere og medarbejdere træning i mindfulness. Oftest udfra et sviende behov for, at gøre noget aktivt i indsatsen mod stress og øget sygefravær. De påviste effekter af mindfulnesstræning er omfattende, så der vil kunne anføres mange forskellige gode grunde til integration i relation til den organisatoriske kontekst, for blot at nævne:

 • forbedret fokus og koncentration 
 • bedre forandringsparathed og omstillingsevne 
 • øget adgang til kreativitet og styrkelse af innovation
 • generel forbedring af den samlede fysiske og mentale sundhed
 • mindre stress og andre ubalancer der skaber sygefravær
 • sundere arbejdskloma via færre humørsvingninger og konflikter
 • øget empati og venlighed der styrker omgangstonen og relationsskabelsen
 • øget generel lykke via bedre trivsel og balance i tilværelsen som helhed

Alt dette – og meget mere fra blot én metode, gør mindfulness interessant i bred forstand – herunder også organisatorisk, uanset at der endnu i dele af erhvervslivet mødes mange tolkninger af relevansen af mindfulness. Måske det skyldes, at der fortsat florerer antagelser om, at mindfulness kun er for bløde hippie-typer uden forretningssans – eller omvendt, at mindfulness blot er endnu et koldt værktøj for ledere til, at presse mere produktion ud af medarbejderne. Eller, at mindfulness blot er en smart måde, at overføre personlig udvikling til arbejdspladsen på. Uanset om begrebet prikker til nogle af disse eller evt. andre kritiske overbevisning, anbefales metoden oplevet på nærmere hold for derfra, at afgøre, om implementering af mindfulness i en konkret kontekst kan bidrage til, at generere sund organisatorisk udvikling, trivsel, vækst eller andet værdiskabende.

Omfanget af seriøs forskning inden for området påviser en række aspekter som kan være interessante at forholde sig til og som vi selv har erfaret og gerne informerer  yderligere her. Kontakt os derfor gerne for en indledende dialog her.   

En væsentlig fordel ved mindfulness set fra organisatorisk side er desuden, at den fornødne minimumsindsats for, at skabe effekt faktisk er relativt beskeden opgjort i tid. Dette underbygges af forskning som viser, at blot 12 minutters daglig indsats med afspænding samt mentaltræning med fokustræning og opmærksomhed på distraktioner – gør en markant forskel på stressniveauet, koncentrationsevnen og lykkefølelsen. Denne mentaltræning er et grundlæggende element indenfor mindfulness-tilgangen, og omtales oftest som mindfulness-meditation – som iøvrigt er fuldstændig uafhængig af religiøs eller spirituel tilknytning, skønt det ofte anvendes i tilknytning hertil.

Mindfulness-træning omfatter imidlertid mere end denne form for træning, som dog er et ideelt og i organisatorisk sammenhæng meget tilgængeligt sted at starte. Se mere konkret om meditation i organisationer her og om mindfulness iøvrigt her.

Og er du mere til at lytte anbefales det at lytte til dette program, som netop omhandler mindfulness i erhvervslivet. 

En række af de virksomheder, som forholder sig åbne overfor integration af mindfulness, arbejder i dag skridtet videre mod “mindful organisation” som vejen til bæredygtighed, handlekraft og innovation, med tanke for hvordan organisationer kan gøres mere humane – uden at miste konkurrence- og levedygtigheden. Der er således et væsentligt paradigmeskift i gang flere steder i erhvervslivet – en interessant udvikling, som vi følger nøje og gerne vil i dialog med flere virksomheder om.

Kontakt os gerne, for en uforpligtende indledende dialog om, hvad mindfulness kan bidrage med hos jer, og om under hvilke præmisser mindfulness kan anbefales implementeret. Vi udarbejder gerne uforpligtende oplæg til forløb i mindfulness-træning.