Gode råd til dig, der er stress-ramt

Der er meget du selv kan være opmærksom på at gøre, hvis du har stress inde på livet.

Symptomerne på stress kan være meget forskellige – se derfor gerne mere her om, hvad der kan indikere stress.

Du får her en række råd, som er til god hjælp – UDEN at de dog kan erstatte professionel assistance. Se gerne mere om hvordan vi sammen kan bringe dig fra stress til trivsel hos FLOW & BALANCE.

 


Gode råd til dig, der er stressramt:

  • lav dybe rolige vejrtrækninger adskillige gange dagligt
  • sørg for at få dagslys og frisk luft – gå gerne ture i roligt tempo hvor du undlader at presse din fysik og dermed stresse dit system yderligere
  • skrot samtlige TO DO lister… Sæt istedet afslapning øverst på din dagsorden og allerhelst som dagens eneste punkt
  • giv kroppen nærende mad; masser af vitaminer, mineraler og sunde fedtsyrer
  • forkæl dig selv på alle tænkelige måder – varme bade, middagslur, din favorit-spise osv. Du ved selv bedst, hvad der er godt for dig…
  • Og så endnu en gang – i ubegrænset mængde:  RO, RO, RO og atter RO – det bedste, du kan give dig selv…

 

Alt i alt har du allermest gavn af, at koble mest muligt af, indtil der igen kommer styr på udskillelsen af stresshormoner. Det betyder, at det bedste at gøre i mange tilfælde er, at trække stikket – checke ud, slukke telefonen og få sovet lige så meget og lige så længe, du kan.

Det skaber i mange tilfælde behov for en egentlig sygemelding, skønt det er hvad de færreste selv ønsker. Det kan imidlertid være bydende nødvendig for, at undgå at blive rigtig syg. Tøv derfor heller ikke med, at at gå til læge – det er dit helbred der står på spil og intet er så vigtigt, at dét er værd at ofre…

Inden det kommer så vidt, er der heldigvis en del, du selv kan gøre. Det vil fordre, at du gør, nogle ting anderledes end du plejer, men vil aktivt hjælpe dig til, at komme tilbage på rette køl, hvis du reagerer i tide.

 

Hvad kan du selv gøre hvis du har fornemmelsen af, at du er på alvorlig stresskurs, og måske endda sigter mod et stresskolaps:

Lad hjernen holde fri
Mindst mulig mental aktivitet er at foretrække. Tillad dig selv at lave mindst muligt – noget som mange af os er ret uvante med, fordi vi netop er vant til, at gøre… Tillad dig istedet blot, at prøve at være Human Being fremfor Human Doing som du sikkert er mere vant med. Hold også gerne igen med læsning i og anden mental anstrengelse – kan du mærke at det trætter er du ikke i tvivl.

Se “intetsigende fjernsyn”
Brug f.eks. Netflix el. lign. i rå mængder, gense Matador for gud ved hvilken gang eller noget andet ganske harmløst eller sjovt ( husk – latter er super sundt). Hvad som helst, som får dig til bare at slappe af og på ingen måde bringer dit sind i kog eller dit indre system i fareberedskab er stress-reducerende. Gyserfilm og spændingsserier i højt tempo anbefales derfor ikke som dit førstevalg. Og afhold dig fra nyhederne en tid – de kan være en gyser i sig selv.

Respekter signaler fra din krop og psyke
Hvil hvis du føler dig træt. Vær blot obs på, ikke at sove så meget om dagen, at du får vanskeligt ved, at sove om natten – prioriter din nattesøvn fremfor alt, da den er essentiel for kroppens og sindets egen evne for at regenerere. Få en regelmæssig søvnrytme med 7-8 timers nattesøvn i tidsintervallet mellem kl. 23 og 07 både under en stressperiode og efter.

Tillad dig selv at nyde også uden at yde… Og NYD virkelig!!!
Dit bad, din mad og drikke, smagen af noget du synes om, dufte, solen og vinden mod dit ansigt, fornemmelsen af lækkert blødt tøj eller et tæppe omkring dig, musik du nyder ( helst ikke for heavy…). Nyd alt hvad du kan i din hverdag, selv det mest banale. Det er din bedste medicin, for hver gang du nyder eller værdsætter noget kvitterer din organisme med et skud af den slags stoffer, som muliggør stresshormonerne at holde fri.

Undlad fysisk krævende motion
Motion er at anbefale til forebyggelse af stress. Er du derimod allerede stress-ramt kan selv en uskyldig løbetur, træningstime el. andet fysisk udfordrende nemlig piske hormonproduktionen op og skabe unødig forstyrrelse i et system, der i forvejen arbejder på højtryk og mest af alt har brug for at genfinde stabilitet og ro. Hold dig derfor til gåture og frisk luft for en tid.

Vær forberedt på, at mange af dine vaner næppe vil støtte dig i forhold til stress. Hos FLOW & BALANCE kan vi hjælpe til, at installere nye og bedre vaner, når du bliver klar til det. Lad høre fra dig, hvis du vil vide mere om hvordan.


Tøv ikke med at søge hjælp!
At søge hjælp vil altid være et godt råd til, hvad du kan gøre. Langt de færreste er i stand til, at komme ud af stress på egen hånd. Du anbefales derfor ud over den uvurderlige støtte dine nærmeste kan give dig, tillige at overveje, at rådføre dig med:

  • Din læge, som vil kunne fortælle hvad der er på færde, skønt stress ikke er en egentlig diagnose, samt være dig behjælpelig med evt. sygemelding 
  • En professionel stress-vejleder. Vælg en du har god kemi med og føler dig tryg hos – formålet er nemlig ud over at få gode råd tillige, at kunne give mest mulig slip på ethvert forsøg på, at kontrollere situationen indtil du igen får ro på dit overbelastede system. Din stress-vejleder skal kunne vejlede dig gennem alle faser af et stressforløb – omkring symptomer, sygemelding, omkring anbefalede aktiviteter, råd om søvn, kost og motion, omkring tilbagevenden til job, omkring opmærksomhed på stressforebyggelse fremadrettet – og meget, meget mere.

 

Hos FLOW og BALANCE kan du netop få rette professionelle stress-vejledning På tryg, nærværende og inspirerende vis vil du blive guidet gennem dit stress-forløb, og ikke blot det! Du vil også få en masse læring med, som du vil komme til, at nyde godt af fremadrettet.


Kontakt os
gerne for en uforpligtende samtale!

Læs også gerne mere om, hvordan vi sammen bringer dig bedst fra stress til trivsel